Home FiskeFiskeutrustning

Fiskeutrustning

För att utföra ett fiske som är roligt och givande är det ett måste att ha bra utrustning. Har man fel utrustning för det fiske man ska ägna sig åt är det lätt att man tappar intresset. Här kommer lite tips på vilken utrustning som krävs för olika typer av fiske.Fakta till texten är hämtad från fiskeland.se. Utrustningen som tas upp i artikeln finns att hitta på lannasport.se.

Spinnfiske

Vid spinnfiske gäller det att veta vilken typ av fisk som ska fiskas. Är det lättare fiskar så som abborre är det spinn. eller haspelspö på cirka 5 fot du ska ha. Haspelrullen ska ha en lina med 0,20-0,25 mm eller en tunnare spunnen lina. Beten som lämpar sig bra till denna typ av fiske är spinnare, jiggar och små blänken.Ska du fånga tyngre fiskar som gädda vid ditt spinnfiske krävs ett syvare spö som orkar med att kasta de tyngre betena. Satsa på ett spå på 7 till 8 fot med en rulle som har 0,30-0,35 diameter på linan. Bra beten för denna fisk är wobblers, blänken och större spinnare.

Mete

Att meta är en fiskeform som alla kan utföra. Det är en perfekt start för barnen att börja med för att lära sig fiske från grunden. Det du egentligen behöver för att kunna meta är ett flöte. Vill du gå på gammalt klassiskt vis kan du fästa en fiskelina på en bambustav och fästa flötet och kroken i andra änden av linan. Vill man göra fisket mer avancerat finns det idag många fina spön som är anpassade för mete. Mete är en rolig form av fiske där i stort sett alla fiskar går att få, vilken fisk du får avgör du med betet på kroken.

Flugfiske

Flugfiske skiljer sig lite från spinnfiske och metning, här ställs det högre krav på utrustningen och det gäller att spö, flugrulle och fluglina är anpassade för varandra. När du väl fått tag i rätt utrustning gäller det att öva sig på kasttekniken, så att du får flugan åt det håll du önskar på ett smidigt sätt så att du inte skrämmer iväg fisken.Val av flyga bestämt mycket efter både vilken fiska du ska fiska samt vilken årstid det är. Detta styrs efter hur de naturliga fluglivet ser ut för årstiden, flugorna är i mångt och mycket fiskens föda och det gäller att din fluga anpassas efter fluglivet just då.