Home FiskeFiske på bastuflotten

Fiske på bastuflotten

Kombinera ditt fiskeintresse med avslappning som alla kan vara med på, oavsett om de gillar att fiska eller inte. Med en bastuflotte blir det lätt att få med vänner eller familjen på ett heldagsäventyr på sjön. När du har stått ute i kyligt väder i flera timmar känns kylan nästan inpå benet. Då är det en sann lyx att kunna ställa ifrån sig fiskeutrustningen och gå direkt till en uppvärmd bastu för att värma kroppen och ladda upp inför nästa kast. 

Köpa bastuflotte

Det kräver oftast ett sparande eller ett lån när du köper en bastuflotte. Priset ligger runt 100 000 kronor för en färdig flotte med bastu och allt. De kommer i olika storlekar varav den vanligaste är flottar för 4-6 eller 6-8 personer. När du köper en bastuflotte kommer den i flera paket och du bygger lätt ihop den själv. Det finns varianter där bastuflotten redan är färdig och levereras direkt till sjön eller gården men det innebär dyrare fraktkostnad.

Bygga bastuflotte

Ett annat alternativ är att bygga en egen bastuflotte. Det finns inga bygglov kopplade till ett sådant bygge så du kan lugnt förvara flotten på tomten medan du bygger. Det finns gott om ritningar och råd för att bygga en säker och vacker flotte. Ett sådant projekt rekommenderas inte till dem som aldrig har byggt tidigare då det krävs rätt hantverk för att den ska vara säker på vattnet. En egenbyggd flotte kan också vara besvärligare att försäkra.

Förtöjning

En bastuflotte måste ligga förtöjd mellan användningstillfällena och betraktas som en fritidsbåt. Du behöver hitta en strand eller brygga där du säkert kan förvara flotten. Alternativ, om du har en mindre flotte, är att frakta den mellan hemmet och sjön mellan turerna. Annars måste du betala för en båtplats som är tillräckligt stor för flotten och ha möjlighet att förvara den någon annanstans under vinterhalvåret.

Säkerhet ombord

En bastuflotte ska alltid komma med ett räcke så risken att någon faller överbord minimeras. Den bör också ha en livboj någonstans lättillgängligt utifall att någon ändå faller överbord. Och även om risken för brand är låg bör det även finnas en brandsläckare. Bastuflotten ska också vara utrustad med en stege så det är enkelt för användare att klättra upp ur och ned i vattnet. När ni ombord på flotten är det rekommenderat att inte springa på den. Om däcket är blött kan det vara lätt att någon halkar på det. Slutligen ska du alltid undvika kombinationen av alkohol och vatten.